Proces filtrácie vody
Existuje mnoho typov vodných filtrov špecifických pre rôzne potreby. V zásade však fungujú rovnakým spôsobom:
1. fáza: Najprv voda vstupujúca do domu prechádza cez predfilter. Tým sa odstránia väčšie častice, kontaminanty a nečistoty. Vrátane sedimentu a bahna.
2. fáza: Voda potom prechádza procesom na odstránenie chlóru. Chlór hrá dôležitú úlohu pri úprave komunálnej vody. Neutralizuje biologickú kontamináciu skôr, ako sa dostane k vám domov. Môže však spôsobiť, že pitná voda bude zle chutiť a zapáchať.
3. fáza: Filter s aktívnym uhlím zachytí ďalšie nečistoty vynechané v prvých dvoch fázach.
4. fáza: Nakoniec proces odstraňovania odpadu spláchne odstránené kontaminanty.
Proces zmäkčovania vody
Zmäkčovače vody využívajú iónovú výmenu na zníženie rozpustených minerálov, ktoré filtre nezachytia. Medzi tieto minerály patrí napríklad vápnik, horčík, železo a mangán.
Tu sú tri fázy:
1. fáza: Tvrdá voda vstupuje do nádrže so živicou.
2. fáza: Voda preteká cez lôžko guľôčok pokrytých iónmi sodíka.
3. fáza: Tvrdé ióny si vymieňajú miesta s mäkšími ,a tým sa eliminujú nečistoty vo vode.
Ako teda môžu tieto procesy ovplyvniť vaše varenie?
Varenie so zmäkčenou alebo filtrovanou vodou
Niektoré z výhod varenia s filtrovanou vodou zahŕňajú:
- Lepšia chuť a vôňa
- Vylepšená textúra
- Sýtejšie farby
- Znížené množstvo nečistôt a sedimentov
Poďme sa pozrieť na niekoľko konkrétnych príkladov.
Zelenina
Brokolica, mrkva, zelené fazuľky a mnoho ďalších druhov zeleniny sú pred varením svieže a chrumkavé. Prečo teda niekedy chutia mdlo? Problémom môže byť zlá kvalita vody.
Avšak filtráciou nadmernej hladiny minerálov vo vode môžete udržať vaše produkty čerstvé počas celého procesu varenia.
Ryža, rezance a fazuľa
Ryža, rezance a fazuľa nemajú samy o sebe veľkú chuť. Preto je kvalita vody používaná pri varení týchto jedál oveľa dôležitejšia.
Napríklad, ak voda zapácha ako skazené vajcia, vaše rezance môžu chutiť rovnako. Rovnako tak hnedá ryža alebo červená fazuľa môžu stratiť farbu kvôli minerálom v tvrdej alebo nefiltrovanej vode.
Pečivo
Nič nedokáže pokaziť recept na pečenie ako nefiltrovaná voda. Hoci presne dodržiavate pokyny a trikrát skontrolujte pomery, recept vám stále nemusí výjsť. Pravdepodobne je to chyba vašej vody.
Na pečenie a predovšetkým na chlieb, je nevyhnutná mäkká filtrovaná voda. Minerály ako vápnik, horčík a chlór v nefiltrovanej vode ovplyvňujú výkonnosť prísad, ako sú droždie. Tieto minerály menia lepkovú štruktúru cesta, čo spomaľuje proces kysnutia.
Filtrovaná alebo zmäkčená voda vám pomôže zakaždým upiecť kvalitné a chutné dobroty.
Nápoje
Mnoho populárnych nápojov má spoločnú zložku: vodu. A voda robí veľký rozdiel v chuti týchto nápojov.
Či už varené alebo lúhované, vyrobené so studenou vodou alebo zmiešané s ľadom, nápoje chutia najlepšie s filtrovanou vodou.